Мобилната версия важна ли е за класирането ви и през 2023-та?

Мобилната версия важна ли е за класирането ви и през 2023-та?

Мобилната съвместимост важен фактор ли е за класирането ви в Google? Този въпрос вълнува все повече собствениците на сайтовете и при изработката на такъв вече се замислят и за мобилния изглед. Отговорът на този въпрос е повече от лесен – да, важна е. Повече от 50% от търсенията се извършват през мобилно устройство и затова е важно сайтът ви е да е достъпен през такова.

Мобилната съвместимост като фактор за класиране

Много специалисти са на мнение, че класирането се повишава, когато се включи и мобилната съвместимост. Няма да го намерите като фактор в условията на търсачките, но все пак те се влияят от потребителското преживяване. Именно тук се включва и мобилната версия.

Това е така, защото мобилните телефони и устройства са постоянно в ръцете ни и търсим информация. Затова е добре сайтът ви да бъде и мобилно оптимизиран.

Каква полза имат собствениците на сайтовете от мобилната оптимизация?

На никого не му е приятно да влезе в един мобилен сайт и да не може да се ориентира в него. Само че, собствениците на сайтове няма да започват да ги оптимизират само заради потребителите. Трябва да имат стимул, за да го направят и затова Google се е погрижил достатъчно добре.

През 2015 година мобилната съвместимост стана фактор при оценяването. Така собствениците решават дали да се възползват или не, но ако искат по-добри резултати, то трябва да се постараят.

Следващата година търсачката отново го постави на дневен ред, а през 2020 постави директно фактори за класирането на мобилните сайтове, като изключи десктоп варианта.

Въпреки това, търсачката поставя като фактор преди всичко потребителското преживяване. Да, мобилната версия е важна, но пък не е основната причина да се погрижите за сайта си. Създайте съдържание, което да е полезно и приятно за четене. Именно то ще задържи вниманието на посетителите ви.

Потвърден фактор за класиране

Това е утвърден фактор, който влияе на класирането. Ако един сайт има по-малко съдържание в мобилната си версия, то трудно  ще може да ви класира. Затова е добре да помислите за съдържанието, как да изградите менютата, така че сайтът ви да е по-полезен и да е лесен за ориентация.

Смело може да се каже, че мобилните версии на сайтовете са важни и затова трябва да отделите време и средства за своята. Ние сме на среща при възникнали въпроси и консултация. Очакваме ви!

Снимка на Megan Rexazin от Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related Posts

No Related Post